Zubobolja, beljenje zuba, paradontopatija

Zubobolja, beljenje zuba, paradontopatija i ostale teme

Zubobolja

Bol u zubu je najčešća manifestacija uznapredovalog patološkog procesa u određenom delu zuba! Površinske lezije uglavnom daju uporne osetljivosti na hladno i slatko! Daljim produbljivanjem kariozne lezije ka pulpi, razvija se duboki karjes koji se leči pastama na bazi kalcijuma koji pospešuje progenitorne ćelije pulpe na stvaranje novog “tercijalnog” dentina koji je u tom slucaju barijera za dalje širenje karijesa ka pulpi! Bol se javlja na zalogaj bilo koje hrane, toplo ili hladno! Ukoliko se proces ne zaustavi na ovom nivou, slede pulpitisi koji daju jedinstvene simptome, noćna pulsiranja koja prate puls krvnog suda u tada vec oboleloj pulpi! Nelečeni pulpitisi dalje se razvijaju u koštane procese ka daljoj tendenciji “linijom manjeg otpora” tj. ka mekim strukturama sluzokože usne duplje ili spolja ka koži lica! Kombinovani sa bilo kojom vrstom imunoloskog pada ili stresom, vrlo brzo se razvijaju akutnim tokom i dosta kompleksnom kliničkom slikom! Terapije uglavnom variraju od prostih rešenja-lečenjem još na nivou dentina kada se zubi plombiraju, do kombinacije antibiotika i vađenja zuba kao poslednje instance ali i najmanje omiljene terapije stomatologa!

Beljenje zuba ili ne

Beljenje zuba je neinvazivna terapijska metoda u kojoj se primenjuju paste na bazi Vidonik-peroksida, sa ili bez lampi ili u ordinaciji ili varijanti kucnog beljenja! Nakon  beljenja se koriste remineralizacione paste koje se bore za balans minerala u tretiranim zubima! Iako metoda ne moze dovesti do agresivnih ni trajnih ostecenja zuba, ne preporučuje se korišćenje pasta za ordinacijako beljenje više od jednom godišnje. Više o Beljenju zuba pročitajte ovde.

Paradontopatija moze biti nasledna ili ne

Jedno od najčešćih oboljenja desni je Parodontopatija! Počinje upalom desni koja nastaje kao posledica loše higijene, taloženjem zubnog kamenca koji se ne uklanja i dugogodišnje stanje desni koje se ne tretira terapijom. Nažalost se moze leciti samo vadjenjem zuba! Uz sve nabrojane ali i mnoge nepomenute faktore, postoji i veliko učešce naslednog faktora kao razlog nastanka ovog oboljenja potpornog aparata zuba! Preporuka je da ukoliko postoji nasledni faktor (roditelji sa ovim oboljenjem) barem učinite sve da ostale uslove ne zanemarite, a to znači, idealna higijena, dobre navike u ishrani radi balansa kiselosti i uklanjanje zubnog kamenca kada se pojavi. Više o Paradontopatiji procitajte ovde.

Da li zubi propadaju u trudnoći

Ne! U trudnoći se menjaju navike ishrane, čestih zalogaja koji smanjuju Ph u ustima a navike u higijeni ostaju iste! Takođe, često povraćanje može dovesti do oštećenja gleđi jer sadržaj želudačnog soka sadrži kiselinu koja nagriza gleđ i čini je osetljivom! Tako se stvaraju uslovi za karijes i upalu desni! Ali, zube u trudnoći možemo sačuvati učestalom higijenom i pranjem! Uvodjenjem jačih mera higijene, npr, vodice za ispiranje usta, konac za zube, kao i unošenjem veće količine vode!

Koliko dugo traju proteze-mostovi

Trajnost protetskih nadoknada zavisi od mnoštva faktora! Na prvom mestu složenosti građe i kvaliteta materijala a potom i tehnike rada pri izradi nadoknada! Ako su na tom polju svi kriterijumi ispoštovani, zubne nadoknade mogu potrajati i više decenija! Naravno, to podrazumeva apsolutno održavanje oralne hidgijene, svesno izbegavanje abrazivne hrane i hrane koja može dovesti do odlamanja keramičkih delova, lom kukica ili pak i prelom samog zuba.

Razlog neprijatnog zadaha

“Fetor ex ore” ili zadah iz usta je vrlo česta pojava! Najprostije, nastaje konzumacijom aromatične hrane, belog i crnog luka, alkohola… Kao takav, jasno nestaje pranjem i ordžavanjem oralne higijene! Malo su teži slučajevi zadaha koji se moraju lečiti antibioticima! Npr, često zadah nastaje prisustvom Helicobacteria pylori, prisutnom u želucu! Tretman je antibiotska terapija! Takođe, moze postojati kao posledica parodontalnih džepova ili starih mostova! Zajedničko ovim pojavama je upala desni koja se tretira antibioticima i kauzalnom terapijom, sto znaci da se utiče na uzrok svakog oboljenja posebno! Za svakodnevni svež dah, preporucujemo vodice za ispiranje usta, žvake ili listice za osvežavanje daha! Pored toga, na tržistu postoji i mnoštvo homeopatskih preparata koji su vrlo učinkoviti! Izbor je na vama.

Da li se umnjaci obavezno vade

Ne! Umnjaci ili treci kutnjaci su zubi koji poslednji niču kod odraslih osoba a takođe zauzimaju i poslednje mesto u zubnom nizu! Istina, često su uzrok problema u ustima, nastanka džepova, teskoba, anomalija položaja (rasta ukrivo) zuba koje potiskuju svojim nicanjem! Često rastu u kosti pa umesto da niknu na svom mestu zubnog niza i stvaraju atipične glavobolje kojima je često jako teško naći uzrok! Takve su situacije sigurna indikacija za vađenje umnjaka! Takođe, ako rastu u kosti u atipičnom položaju, često se iz njihovih folikula razvijaju i ciste koje rastom mogu resorbovati dobar deo kosti pa lokacijom mogu ugroziti dosta bitnih koštanih struktura! U takvim slučajevima ekstrakciona terapija je i jedina terpija!

Kada kod dece treba početi sa pranjem zuba

Uvođenjem čvrste hrane (sa punih šest meseci) bebama niču i prvi mlečni zubi! Dotadašnja higijena podrazumevala bi čišćenje desni, sterilnom gazicom i vodom! Nicanjem zuba, uvodimo četkice i higijenu održavamo pranjem zuba samo vodom bez paste.

Koju pastu za zube da koristim

Obzirom da sve paste za zube imaju sličan sastav, odabir paste je stvar ličnog izbora! Treba poštovati sastav paste u smislu fluorida! Deca do dve godine ne treba da koriste paste sa fluoridima! Deca od 3-6 godina koriste paste sa 1000ppm a deca starija od 6 godina paste sa 1450ppm! Postoje paste koje smanjuju osetljivost razgolićenih korenova zuba pri početku parodontopatije ili erozija nastalih agresivnim pranjem! One stvaraju zastitni film na površini zuba i čine ga otpornijim na spoljne sadržaje! Takođe i paste koje smanjuju osetljivost desni! Svakako, uz konstataciju stanja svakog pacijenta, najsigurnija je preporuka stomatologa pri izboru paste.

You need to add a widget, row, or prebuilt layout before you’ll see anything here. 🙂